waarom eten we zoveel ?

Eigenlijk heb je geen trek meer, maar toch blijf je dooreten? Dit komt door 6 sluwe ‘tast triggers’. Bedrijven stoppen ze in onze voeding om een zogenaamd bliss point te creëren. Hieronder volgt de lijst met 6 traste triggers.

  1. Smaak. voor maximaal genot voegen producenten, zout en smaakversterkers toe. Grappig genoeg is smaak slechts 10% verantwoordelijk voor de sensatie van eten.
  2. Contrast. Zowel textuur als smaak. Neem chocolade…. als je een hap neemt is de textuur nog stevig, maar door het smelten in je mond verandert de textuur in creamy…
  3. Herinnering. Het ideale eten roept prettige herinneringen op. Een ijsje tijdens de vakantie, een letter in je schoen zelfs zonder herinneringen helpen de producenten je via reclames wel bij het creëren daarvan.
  4. Verhoudingen. De Food Pleasure Equation is een berekening die door de voedingsmiddelen industrie wordt gemaakt. Deze heeft betrekking op de sensatie van eten en de ideale mix van voedingsstoffen. Stel je vermindert vet dan moet dit worden gecompenseerd om de smaaksensatie niet in gevaar te brengen. Denk aan het toevoegen van extra suiker.
  5. Dichtheid van calorieën. Dit is een maatstaf die betrekking heeft op de verhouding tussen het aantal calorieën en het gewicht van een product. Als water op een schaal 0 scoort en vet 9, dan vinden we eten met een calorie dichtheid van 4 of 5 het lekkerst.
  6. Emulsie. Een mix tussen twee vloeistoffen. De verborgen kracht van bepaalde emulsies is dat vet en zoet eten nog veel lekkerder doen smaken. Ik hoop dat door het lezen van bovenstaande bericht jij de triggers te snel af bent. En weet je waarom mensen chocola zo lekker vinden? Chocolade bevat alle 6 de triggers, is dat ook weer duidelijk…..