Praktische informatie

Welke kleding draag ik in een yogales?

Mag ik eten of drinken tijdens een yogales?fotobreginners

Moet ik een eigen yogamatje meenemen?

Wat als je een keer niet kunt komen?

Kan ik aan yoga doen als ik een blessure heb?

Kan ik aan yoga doen als ik zwanger ben?

Welke kleding draag ik in een yogales?

Gemakkelijk zittende kleding als een joggingbroek en shirt zijn prima. Zorg dat de stof niet te glad is, gewoon katoen is het beste. Het is beter als een broek niet te wijd om je benen zit. Verder beoefen je yoga altijd op blote voeten. Neem een vestje en sokken mee voor tijdens de eindontspanning. De yogastudio mag je alleen met sokken of blote voeten betreden. Er is in de studio plaats om je schoenen en tas op te bergen.

Mag ik eten of drinken tijdens een yogales?

Nee. Verder is het aan te bevelen kort voor een les niet te zwaar te eten. Dit belemmert je in de beweging en omdat je ook voorover buigt kan een zware maaltijd een misselijk gevoel geven. Te veel drinken vooraf is om dezelfde redenen niet aan te bevelen. Drink wel goed na afloop van een yogales. Vooral na een yogales met veel twists, heb je je lichaam “ uitgewrongen”. Dit werkt als een soort detox. Veel (water) drinken is dan aan te bevelen omdat het voorkomt dat je hoofdpijn krijgt.

Moet ik een eigen yogamatje meenemen?

Er zijn yogamatjes aanwezig in de studio evenals andere yogamaterialen zoals blokken, riemen en dekens. Deze matjes worden weliswaar regelmatig schoongemaakt, maar wij adviseren zelf een yogamatje aan te schaffen. Dit is hygiënischer. Via internet of bij een goed uitgeruste sportwinkel zijn yogamatjes te verkrijgen. Koop in elk geval een stevig antislip matje. Vraag ons gerust om advies. Je kunt ook een zogenaamde yogadeken / -handdoek aanschaffen. Dat is een antislip deken die je over een matje heen legt, gemakkelijk kunt wassen en alleen door jou gebruikt wordt. Dat is wel zo fris.

Wat als je een keer niet kunt komen?

Hoewel het beter is minimaal een keer per week een les te volgen, kan het voorkomen dat je een week moet overslaan. Dat is geen enkel probleem. Op je persoonsgebonden strippenkaart staat hoe lang deze geldig is. Je kunt dus een les missen. Je kunt er in dat geval voor kiezen om eens een andere les te proberen of thuis zelf wat oefeningen te doen. Je kunt op internet ook wel filmpjes vinden die je door bepaalde oefeningen heen leiden.

Kan ik aan yoga doen als ik een blessure heb?

Ja, dat kan, maar natuurlijk niet altijd. Meld je blessure in elk geval, dan kan daar rekening mee worden gehouden en kunnen eventueel aangepaste houdingen gezocht worden. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Jij voelt je lichaam het beste. Bij twijfel is het raadzaam je huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Een yogadocent is immers geen medicus.

Kan ik aan yoga doen als ik zwanger ben?

Ja, dat kan, maar niet altijd. Als je weet dat je zwanger bent, is het aan te bevelen dit altijd te melden. Zeker tijdens de eerste maanden van een zwangerschap is het niet aan te bevelen om twists te doen en om veel te springen. Beide bewegingsvormen hebben een reinigend effect en dat wil je zeker niet in het begin van je zwangerschap. Het ligt ook aan je eigen persoonlijke conditie of het mogelijk is aan yoga te doen. Soms is het beter (tijdelijk) over te stappen naar speciale zwangerschapsyoga. Ook in geval van zwangerschap ben je altijd zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Overleg bij twijfel met je verloskundige of arts.